ARKKUSAARI


Arkkusaari on Kimmo Kaivannon kesäateljeen sijaintipaikka Tarjannevedellä noin 100 km Tampereelta pohjoiseen. Järvimaisema ja saaren lähes koskematon luonto olivat taiteilijalle ehtymättömiä innoituksen lähteitä.


Kaivanto hankki neljän ja puolen hehtaarin kokoisen saaren 1961. Tuolloin asumattomalle saarelle siirrettiin päärakennukseksi vanha kaksipirttinen hirsitalo Pohjaslahden Salussärkän tuntumasta. Rakennuksen toinen pääty muokattiin taiteilijan ateljeeksi suurentamalla ikkuna-aukkoja ja poistamalla pirtin välikatto. Toisen päädyn pirtti toimi taiteilijaperheen ruokailu- ja majoitustilana. Saaren muita rakennuksia ovat rannan tuntumassa sijaitsevat hirsirakenteinen savusauna vuodelta 1965 ja venevaja sekä päärakennuksen vieressä sijaitseva piharakennus, jossa on muun muassa halkoliiteri, pesutila ja vieraskamari.


Saaren herkkä luonto oli taiteilijan erityissuojelussa, mikä tarkoitti muun muassa sitä, että saarella tuli liikkua vain polkuja pitkin. Tätä perintöä kunnioitetaan yhä.


Arkkusaari on ollut vuodesta 2013 saakka Kimmo Kaivanto säätiön omistuksessa. Säätiö pitää huolta saaresta ja rakennuksista sekä järjestää saaressa yleisövierailuja.


VIERAILU ARKKUSAARESSA


Arkkusaaressa on mahdollista vierailla osallistumalla säätiön kotisivuilla tiedotettaviin ryhmävierailuihin. Vierailu on mahdollista myös erillisen sopimuksen mukaan heinäkuun aikana.


Tiedusteluja vierailuista saaressa voi lähettää säätiön asiamiehelle osoitteeseen info@kimmokaivantofoundation.fiARKKUSAARI